Interview met Erik Veerman uit 's-Hertogenbosch, de eerste replicator van Signalen

Een paar weken geleden deelden we het succesverhaal van de eerste gemeente die Signalen, 's-Hertogenbosch, heeft gerepliceerd.

Vandaag publiceren we in deze nieuwsrubriek een interview met Erik Veerman, projectleider in de gemeente van genoemde Nederlandse stad. 's-Hertogenbosch werd daarmee het eerste gemeente die Signalen repliceerde, aangepast aan zijn behoeften.

Interview

  1. Welke oplossing (indien aanwezig) had u eerder in 's-Hertogenbosch?

KMS (Klacht en Meldingensysteem) bij de Afvalstoffendienst en Melddesk.

  1. Waarom heb je besloten om je bestaande systeem te vervangen met Signalen?

We hebben onderzocht of de huidige oplossingen nog voldoen aan de wensen van de organisatie. De oude oplossingen voldeden niet meer aan de eisen, vooral op het gebied van integratie met andere applicaties. Ook hadden we de wens om beter te kunnen communiceren met de reporters (melders). Wat niet echt een optie was met de oplossingen die we toen hadden.

  1. Waarom is een replicatie beter dan vanaf nul beginnen in je eigen omgeving?

Het grootste voordeel van replicatie van Signalen is dat veel van de gewenste functionaliteit al is gerealiseerd en bewezen in Amsterdam. Als je vanaf nul begint is er veel meer onzekerheid of en hoe de oplossing zal eindigen. En replicatie heeft waarschijnlijk een financieel voordeel, hoewel ik niet zeker weet of dit waar is.

  1. Wat waren de belangrijkste uitdagingen?

De twee grootste uitdagingen waren: a. Vind een balans tussen ons uitgebreide eisen- en wensenlijstje en de nog te ontwikkelen of aan te passen functionaliteit. b. Zoveel mogelijk onderdelen en functionaliteit van SIA geschikt geschikt maken voor gebruik in 's-Hertogenbosch (en andere gemeenten) en tegelijkertijd alle wijzigingen blijven behouden in één Signalen branche zodat alle Signalen deelnemers elkaars bijdrage kunnen gebruiken. Vooral in het begin was er spanning met Amsterdam omdat Signalen (SIA) hun creatie is en aanpassingen aan Signalen door of voor anderen dan als moeilijk ervaren kunnen worden.

  1. Toekomstperspectieven voor Signalen in 's-Hertogenbosch

Wat Signalen ten aanzien van onze eisen en wensen te bieden had. Deze willen we het liefst samen met andere gemeenten ontwikkelen.

  1. Voordelen van het gebruik van open source-technologieën in een replicatie als deze

Goede vraag! Ik weet het niet zeker. Maar ik denk dat het makkelijker is om met open source technologie een duurzame omgeving/gemeenschap van softwareleveranciers en andere gemeenten te creëren.

  1. Wat zou je veranderen als je helemaal opnieuw zou beginnen?

In het begin hadden we niet echt een idee hoe Signalen werkte, wat de mogelijkheden waren en wat de achterliggende gedachten van bepaalde keuzes waren. Hierdoor was het moeilijk om te bepalen wat Signalen van onze eisen en wensen te bieden had. Dit veroorzaakte ook enkele problemen bij het testen van de applicatie. Bij de aanschaf van een softwareoplossing krijgt u ondersteuning van een soort implementatieadviseur. Als deze rol aan het begin van het traject bij Signalen beschikbaar was geweest, was het traject een stuk eenvoudiger geweest. Dus als ik het opnieuw zou kunnen doen, zou ik zo snel mogelijk iemand aan boord halen met (proces)kennis van Signalen.

  1. Tips die je een volgende replicator zou geven

Zie hierboven en probeer informatie en documentatie in te winnen bij andere gemeenten die Signalen gebruiken. Een van onze interne worstelingen was om onze IT-afdeling aan boord te krijgen. Er was weerstand omdat Signalen en het beheer van Signalen heel anders is dan de bestaande applicaties. Hoewel we veel tijd hebben gestoken in het betrekken van hen, was het proces nog steeds erg moeilijk en traag. Ik kan aanraden om de IT-afdeling in een vroeg stadium te betrekken en gedurende het hele proces betrokken te houden. Ik weet niet zeker of dit ook voor andere gemeenten geldt, want het kan specifiek zijn voor 's-Hertogenbosch.